söndag 28 oktober 2012

Nergiz Grill


Henrik hade nyss kommit hem från sin resa till Istanbul förvånad. Trots att de via nätet lyckats leta rätt på gatan där de bästa restaurangerna fanns, och att maten varit mycket god, hade han inte hittat något bättre än Nergiz Grill, beläget i Bellevue i Göteborg, vägg i vägg med moskén och tryckeriet. Från utsidan ser du bara en metalldörr, en hemmagjord skylt som anger namnet, telefonnummer samt motsvarande på arabiska. Fönstren är lite svåra att se in igenom på grund av luftföroreningarna. Detta ställe ligger ju på de hårt trafikerade Artillerigatan. Men du får en aning om ställets kvalitet genom att studera gästerna. Idel barnfamiljer från mellanöstern bådar gott.

Du beställer direkt vid disken från leende personal. Menyn bjuder på de klassiska valen kebab och falafel, men det är inte därför man kommer hit. Jag beställer en lammlägg i ljus buljong med ris, bröd samt bönor i tomatsås. Allt upplagt i separata skålar. Andra tillfällen har jag valt deras grillspett av lamm, nötkött eller kafta. Traditionellt serverat med bröd, lök och persilja. Ingen sås.
Detta ställe kan jag inte bara gå förbi, efter att ha handlat grönsaker på Moussas. Det är som ett beroende.Det hjälper inte att jag har plastkassar fyllda med råvaror som bara väntar på att tillagas.

Jag måste ha min lammlägg.

Artillerigatan 23, Göteborg
031- 252110

söndag 21 oktober 2012

Penne med citron och grädde

Jag är ett stort fan av citrusfrukter i matlagning. Citron eller lime mår bäst av att kombineras med salt enligt min mening. I detta recept bryter cutrusfrukterna mot sältan och svartpeppar. I bakgrunden ligger krämigheten av grädde och smör samt parmesanostens fyllighet. En klassisk oslagbar sås!

På bilden är det inte penne men pastasåser med grädde kan kombineras med vilken kraftig pastasort som helst. Ett tips är färsk tagiatelle. Jag brukar ta någon av de sorter jag för tillfället har hemma. Om det är torkad pasta så skall den kokas al dente, med ganska mycket tuggmotstånd. Smaka av under kokningen för att pricka rätt. Är det färsk pasta behöver du inte vara lika noggrann med tuggmotståndet, men tänk på att koktiden är kortare.Ingredienser:
400g pasta
Saften av en citron
Rivet citronskal
3dl grädde
1msk smör

Tillagning:
Pressa ur citronen i ett glas eller liknande, tag bort eventuella kärnor. Riv skalet.
Fyll en kastrull med pastavatten (skall vara salt som havsvatten) och sätt på högsta värme. När vattnet kokar häller du i pastan.
Sätt en stekpanna på spisen, smält smöret tillsammans med citronsaft och skal. Häll på grädden och låt sjuda ihop till en ganska tjock sås. Det tar bara några minuter.
När pastan börjar bli klar; häll av vattnet och häll ned pastan i stekpannan med gräddåsen, riv över parmesan och blanda.
Stäng av värmen och låt pastan suga åt sig av gräddsåsen.
Mortla eller mal lite svartpeppar, strö över och servera.