lördag 15 december 2012

Restaurang China!


En trend på matscenen har länge varit "nose to tail", det vill säga man äter alla delar av ett djur, inklusive mindre populära organ som njurar, lever, bräss, hjärna, benmärg och liknande. Är man inne på detta och vill prova vad det kinesiska köket har att bjuda ska man besöka restaurant China! i Stockholm. Denna populära autentiska kinarstaurang hette Dragon House när jag besökte den första gången. Jag åt då rätten "frasiga gristarmar", kanske inte särskilt märkvärdig rent smakmässigt men ändå rolig att beställa på grund av namnet.

Andra gången testade jag vattenkokt oxfilé som skall vara en av deras populäraste rätter. Detta är en äkta Szechuan- rätt, till skillnad från många falska kopior som kallas Szechuan, men inte innehåller äkta szechuan- peppar. En krydda med väldigt distinkt, nästan galvanisk smak.

Jag testade även ankhals som sidorätt. Något jag skulle vilja prova nästa gång är ankfötter. Dessa innehåller mycket kollagen som enligt webiten Blueberry lifestyle skall hjälpa till att hålla huden smidig och slät. Kollagen tillsätts därför i många sminkprodukter, men det ska enligt källor även ge effekt vid förtäring.

http://www.restaurantchina.se/

Adress:
Ringvägen 110 - 116 61 Stockholm
Telefon: 08 668 87 71

onsdag 12 december 2012

RawfoodbarenJag har tidigare skrivit om trenden rawfood, en subkultur som liknar veganism men är något mer extrem. Kort, är det en vegankost, med tillägget att maten inte får värmas mer än 42 grader. På min mammas tid utgjordes rawfoodare (de som höll sig till makrobiotisk diet) av gröna vågare med hy glåmig av näringsbrist. Men nu har scenen tagits över av den nya sortens kvinna med mysblogg, bländande leende och svallande naturligt hår.

Rawfoodbaren är Göteborgs enda restaurang som endast serverar rawfood. Här kan du äta lasagne gjord av hyvlad zucchini, cashewgrädde , rå soppa, pizza och ett stort urval smoothies och andra hälsodrycker. Allt känns väldigt genomtänkt ekologiskt och kvalitets- säkrat. Jag äter lunch här en gång i veckan, för att vara säker på att få i mig alla vitaminer.

Efter en lång och lite tröttsam köttrend vinner grönsaken mark på matscenen. Giganten Alain Ducasse visade vägen genom sin numera vegetariska restaurang, och nu kommer fler och fler rent vegetariska kokböcker. Jag spår härmed att grönsaker är den nya häng- mörade biffen.

Rawfoodbaren
Viktoriagatan 18
Göteborg

http://rawfoodbaren.se

söndag 2 december 2012

Mauritz Kaffe

Denna hyllning kommer aningen sent då Mauritz på grund av höjd hyra stängde igen i september. Detta var Göteborgs äldsta kafé. De serverade sinnessjukt gott kaffe som de rostade själva från råbönor. Till det kunde man även köpa hembakt rågbulle med smör och grevéost, rabarber eller plommonbulle med mera. En speciell sak med Mauritz var att det kändes som att komma hem till mormor med doft av nybakt och nyrostat, lite improvserad inredning och en hjärtlig stämning.

Idag styrs Göteborgs kaféutbud med järnhand av de superkommersiella kedjorna Condeco, Espresso House, och Le Pain Francais, samt diverse efterföljare med ungefär samma utbud. Ett undantag är de små espressobarerna Bar Centro, Bar Italia samt Da Matteo, av vilka Da Matteo är min favorit. Bar Centro kan dock vara ett intressant ställe att besöka om du vill bli otrevligt behandlad.

Jag läste i GP att Mauritz ägare Tord Wetter planerar att öppna på nytt. Låt oss be till gud att detta ska ske och det snart!

Amen.