torsdag 24 januari 2013

Årets hjärnblödning

Jag undrar vad det var i salladen som orsakade hjärnblödningen. Tyvärr är artikeln omöjlig att få tag på i sin helhet.

fredag 18 januari 2013

Musslor, vin, chili, persilja

Det är fredagskväll. Jag och flickvännen har just veckohandlat och ska precis köpa huvudnummret till kvällens middag av fiskhandlarn. Jag frågar vad som är bra just nu, och handlarn rekommenderar genast torskrygg för 245kr/kg. Specialpris. Jag sneglar dock åt en hel, orensad havskatt och frågar vad den kostar. Hon vet inte på rak arm utan måste fråga chefen. Hel??? Skriker han frågande. Jaaa... han tar upp havskatten med sina bara händer och väger den. 165 kronor går den loss på, men då räcker den också till 6 portioner. Jag tittar på flickvännen som ser skeptisk ut, vi har lite dåligt med pengar så här i slutet av månaden. Jag frågar om plattfisk. 70 spänn styck, orensade, och då måste vi köpa två stycken. Nej det får bli musslor. Ett nät för 69:- inte det bästa priset man sett på musslor men. Fiskhandlarn tittar medlidsamt på oss, och säger, jaa men såhär är det för alla just nu, i slutet på Januari. Det är skralt i kassan! Som från ingenstans dyker en övre- medelklasskärring upp bredvid oss. Hon blir betjänad av chefen. Han börjar såklart med att rekommendera torskryggen. Jaaa.. den ser fin ut, lika bra att ta hela biten, 345:-? Jaha det blir bra! Och så ska vi ha lite räkor också! Vi tittar storögt på detta frosseri. Fiskhandlarn som just betjänat oss flinar, och vi går därifrån med våra musslor, köper en baguette på vägen hem.   

Musslor är en råvara som känns lite lyxig trots att det ofta är billig. Man måste äta ganska många för att bli mätt, men det funkar som förrätt eller tillsammans med en baguette som man använder för att suga upp spadet. Såhär tillagar jag dem:

Ingredienser:
Levande musslor, vitt vin, smör, en tunnt skivad röd chilifrukt, tunnt skivad charlottenlök.

Skölj musslorna och rensa ut de som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem eller bänder i skalet med en kniv.

Hetta upp en gryta och lägg i smöret. När det fräser så lägg i lök, chili och mjuka upp. häll i vinet och låt det börja koka innan du har i musslorna. Låt koka i max tio minuter. Servera i en snygg, uppvärmd skål med hackad persilja. 

söndag 13 januari 2013

Oscar & den lilleJag, Stina och Jon har ätit på Oscar & den lille. Jag provade ett smörrebröd med oxbringa och majonäs, ett med leverapastej, champinjoner, bacon. Mitt sällskap njöt av hakkeboeuf och frikadeller, självklart serverade med kartoffler, lingon och gräddås. Vällagad dansk kost så som den ska smaka, och det kostade inte mycket. Göteborgs enda danska krog har något för en restaurang så oumbärligt som en egen, ganska dansk atmosfär och dessutom trevlig personal. Ett besök här andas ännu inte samma danskhet som Klubben i Köpenhamn. Men att utveckla en sådan perfektion tar tid, och jag tror att om Oscar & den lille förfinar sitt koncept några år med samma generositet som nu, blir den en värdig utmanare.

Prinsgatan 4, Göteborg

http://oscarodenlille.blogspot.se/


söndag 6 januari 2013

Sill, isterband och äppelkaka


Jag känner en person som brukade leva på isterband och coca cola. Han bor på landet, och hade alltid en tvåliters flaska på golvet framför passagerarsätet i fram. Jag kan på något sätt  förstå honom. Jag blev också tidigt pläglad på denna delikatess. Min mormor brukade göra en pyttipanna med tre ingredienser, lök potatis och mosade isterband. En rätt jag alltid såg fram emot.

Jag hade inte ätit denna rätt på ett tag när, Henrik som hade varit hemma i Småland, isterbandets centralort, och fått med sig ett par exemplar hem, bjöd mig på middag. Han svängde ihop en trerätters bestående av sill och smetana till förrätt, och isterband med stuvad potatis till huvudrätt. Jag åt och njöt.

Efter maten var det dags att bänka sig framför soffan och titta på Snapphanar, såklart tillsammans
med en fantastisk skånsk äppelkaka som Hanna, den militanta skåningen gjort, som lämpligt tilltugg till filmen. Snapphanar handlar om den skånska motståndsrörelse som på 1600- talet ville att Skåne skulle tillhöra Danmark, och därför förde gerillakrig mot svenska armén på den skånska slätten.

Filmen har fått kritik bland annat, eftersom motståndsmännen i filmen är stolta över att kalla sig snapphanar, medan benämningen i verkligheten var ett skällsord som bara svenskarna använde sig av. Det är i och för sig inte enda skälet till att filmen fick kritik, i många fall berättigad. Trots ganska långsökta intriger, fann jag mig stundvis uppslukad.


tisdag 1 januari 2013

Pizza

Nyårsdagen ska enligt Pizzarapporten 2011, vara den dag då svensken äter mest pizza. I detta fall handlar det om hämtpizza. Det ligger något oerhört tillfredställande i att lindra en lätt plågsam bakfylla med en rykande färsk pizza drypande av fett och salt.

Av ungefär samma skäl är pizza en av de rätter jag tycker mest om att laga hemma. Den innehåller ett bakmoment (bakning har hög mysfaktor med sina dofter och barndomsminnen), ett kreativt smaksättningsmoment och resulterar ett nästan narkotiskt välbefinannde. För den ambitiöse som vill göra egen pizza rekommenderar jag boken "Molto Gusto" av italiensk/amerikanske restaurangägaren Mario Batali. Den innehåller bland annat pizzarecept från hans pizzeria Otto i New York.

Mario gör en pizzadeg med 00-mjöl och torrjäst. Man kan jäsa den men det är inte nödvändigt. Pizzorna gräddas i stekpanna, innan man lägger på fyllningen och stoppar in den i en varm ugn som avslutning. Den nördige använder en tung, svindyr, uppvärmd baksten och pizzaspade som han köpt på till exempel bagaren och kocken. Jag och mitt sällskap, bestående av Henrik, Hanna och Jon, slapp dock detta då Hanna fått tag på ett exemplar av de där pizzaugnarna för hemmabruk som var populära för ett par år sedan, men nu knappt går att köpa.

Det blev goda pizzor med luftig och knaprig deg. Här kommer två av dem vi bakade:

Shiitakte och kungssvamp med mozzarella


 Ta de svampar du gillar till exempel shiitake, champinjoner etc och stek i lite olivolja tillsammans med tunnt skivad charlottenlök, salta och peppra. Grädda en pizzabotten och lägg på svampfyllningen. Lägg på mozzarella. Grädda i ugnen till osten smält. Servera med något grönt. till exempel vattenkrasse.

Marinara

Gör en kryddad tomatsås. Grädda en pizzabotten. Sprid ut tomatsåsen och toppa med mozzarellaost. Grädda i ugnen tills osten smält.