tag:blogger.com,1999:blog-2257183620124195606.post5966604512263493884..comments2023-06-27T03:15:21.627-07:00Comments on björnstek: SurdegsbrödFandomhttp://www.blogger.com/profile/12060679549346077916noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-2257183620124195606.post-6249696862942366912010-02-07T23:13:31.582-08:002010-02-07T23:13:31.582-08:00EN VIKTIG FÖRDEL MED SURDEG
Surdegsdbröd är inte ...<b>EN VIKTIG FÖRDEL MED SURDEG</b><br /><br />Surdegsdbröd är inte bara gott, utan även nyttigare än du kanske visste. <br /><br />Syrningen tar bort <b>fytinsyra</b> som effektivt <i>blockerar kroppens upptag av mineraler och spårämnen</i> som är mycket viktiga för hälsan, inklusive järn, magnesium, zink mfl. Brist på dessa är ändå vanliga i dagens kost och detta kan ha en negativ inverkan på hälsan.<br /><br /><br /><i>Samtidigt är fytinsyra</i> <b><i>mycket nyttigt</i></b>. Bland annat skyddar det mot <i>tjocktarmscancer</i> och <i>parkinsons sjukdom</i>. Det är en <i>effektiv antioxidant</i> med den ovanliga förmågan att ta sig in i hjärnan som behöver mycket skydd mot fria radikaler. Ja man har funnit höga halter vid ångest, depression och till och med shizofreni. <br /><br />Men idag är vår kost fattig på viktiga spårämnen och mineraler vilka är mycket viktiga för hälsan, varför det gäller att se till att den bristen inte förvärras.<br /><br />Vad göra? Kan man både ha kakan och mista den? Jo - <b><i>skilj isär dina måltider ur fytinsyrasynpunkt</i></b>. <br /><br /><br />1. Gör <b>lunchen </b><b><i>fytinsyrafri</i></b> - Den är lämpligast, för lunchmat innehåller ändå minst fytinsyra (men se upp med soja/tofu som är fytinsyrarik). Här kan du då med fördel använda det fytinsyrabefriade surdegsbrödet i ställer för det fytinsyrarika vanliga brödet.<br /><br /><br />Se till att du laddar de med mineralrika grönsaker och salta lagom med spårämnesrikt stensalt, inte vanligt salt som är totalt onyttigt om inte skadligt. Stensaltet smakar faktiskt bättre också. <br /><br /><br />2. Gör <b>frukosten</b> <b><i>fytinsyrarik</i></b> med diverse fiber- och därmed fytinsyrarika frukostflingor, sesamfrön (mest fytinsyrarika - 5,4%), mandlar (3,2%), havregryn (mycket fytinsyra - 2,4%), vetebröd (1,4%), vetegroddar (1,14% - är rikt på alla 6 e-vitaminerna, desstuom finns omega 3, b-vitaminer mm). Soja är visserligen rik på fytinsyra men är problematisk på flera sätt, jag undviker det helt (återkommer till sojan en annan gång).<br /><br /><br />På detta sätt säkrar du båda en god tarmhälsa, tillgång till nyttig fytinsyra i bla hjärnan och att du får gott om mycket viktiga mineraler och spårämnen.<br /><br /><br />GP har ett enkelt och <a href="http://www.gp.se/matdryck/mat/1.301146-baka-eget-surdegsbrod" rel="nofollow">utmärkt recept</a><br /><br />Besök gärna min blogg "<a href="http://doctorjaan2.wordpress.com/" rel="nofollow">Dr Jaans kommentarer och råd</a>".suurkulajhttps://www.blogger.com/profile/04287749313098467934noreply@blogger.com