Det ni ser ovan är en så kallad vanlig lunch. Panerad rödspätta, tomatsallad och färskpotatis samt smörstekta champinjoner. Jag vet inte hur mycket ni kan om matlagning eller om jag behöver förklara några grunder, men jag antar att alla har bonniers kokbok hemma som gör detta bättre än jag. Därför drar jag bara det väsentliga. För att fixa till denna till synes enkla måltid, har jag använt några viktiga principer. Alla har jag lärt mig genom att lyssna noga på matlagningskunniga människor.
- Fisken är panerad i egengjort ströbröd.
Använder du det torra, sågspåneliknande ströbrödet som finns i affären, smakar din panering alltid likadant. Lägger du tio minuter extra på att rosta bröd i ugnen och mala i en mixer kan du styra smaken och grovheten på smulorna. Detta lärde jag mig genom att läsa Anthony Bourdains utmärkta kokbok "Det franska köket".
- Salladen är finskuren och marinerad i citron
Detta tips lärde jag mig av min mormor, som nu är död. Hon var fantastisk i köket men tyvärr var hon alldeles för sjuk för att förmedla några lärdomar när mitt matintresse äntligen blommat ut. Detta har jag dock listat ut själv och det är egentligen samma princip som i t.ex. tabbouleh. Grönsakerna marineras i citron, örter och salt och smaken blir mer koncentrerad när man skär grönsakerna fint. Många tror inte att storleken på hackade grönsaker spelar någon roll men det blir två helt olika rätter beroende på hur stora bitarna är.
- Champinjonerna är stekta i smör
Det är ingen nyhet att det är gott att steka svamp i smör, men jag tar med det ändå. För alla matlagningsanalfabeter som bara lagar makaroner hemma. Jag tror det var min farfar som lärde mig steka svamp när jag var liten. Han tycket mycket om att plocka svamp och hade ett fåtal rejäla rätter som han gjorde till sina barnbarn. Den ena hette farfarsbiffar och den andra var pannkakor.
2 kommentarer:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=517412
Vila i frid, Floyd. Han lärde mig mycket om matlagning när jag var en ung pojk.
Jag skulle vilja ha sett när han kokade kräftor i Sverige.
Skicka en kommentar