Detta är nog en åsikt som många kan hålla med Federico om. Vad ska man då göra åt saken?
Ni minns kanske de rivna morötterna och den strimlade kålen man tvingades att äta i skolan? Eftersom jag extrajobbat som lärarvikarie vet jag att barnen i det nyliberala Sverige får salladsbuffé med olika grönsaker, fetaost och oliver att välja på. Men på min tid var Sverige fortfarande socialistiskt och jag minns fortfarande hur hopplöst det kändes med samma kål och motrötter varje dag. Men en biverkning av att bli gammal är att man börjar uppskatta det tråkiga i livet. Därför jag ägnat denna vinter åt att upptäcka den gamla hederliga råkosten på nytt. Det är dags att höja statusen på denna gamla husmanskost.
Det finns en massa fördelar med att välja råkost framför de undermåliga och dyra grönsakerna. Kålen är den mest näringsrika grönsak som finns, morot innehåller betakaroten som sägs vara bra för synen och minnet och de flesta rotfrukter innehåller mycket fibrer. De odlas dessutom lokalt vilket minskar onödiga utsläpp.
Många rotfrukter har dessutom alkaliska egenskaper, vilket hjälper om du har stressmage eller om din måltid innehåller mycket fett som gör att din mage måste öka syraproduktionen vilket orsakar en öm mage vid till exempel julmiddagar.
Det är inte bara kål, äpple och morot som passar till råkost. Har man lite fantasi kan det varieras med rotselleri, kålrabbi, persiljerot, rödbeta, gulbeta, grönkål, rödkål och så vidare. Sverige har ett enormt utbud av ätbara rötter.
Antagligen har detta en gång varit en förutsättning för att vi inte skulle svälta ihjäl under kalla tider. Gör som jag och de bittra bönderna i det sovjetstyrda sverige, bli rot- ätare! För att spara tid och fingrar rekommenderar jag att du, i tillagningen, använder en mixer med en skiva som strimlar allt du stoppar ned.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar