tisdag 15 december 2009

Den råa landsbygden

Enligt aftonbladet har en nyligen gjord sifo- undersökning visat att fyra procent av svenskarna kommer att vägra äta skinka på julbordet. I storstäder är siffrorna ännu högre; åtta procent i Stockholm och 13 procent i Malmö. Orsaken är att bilder på vanvårdade grisar i november visades upp i media. Vissa kommer att försöka döva sitt dåliga samvete genom att köpa ekologisk skinka.

Som väntat är siffrorna lägre på landbygden, där ingen är lika naiv som i storstaden. Eftersom jag växte upp på landet vet jag att synen på djur där skiljer sig radikalt från städerna. Medan vi i de civiliserade delarna av landet gullar med våra siameskatter och chihuahuor i guccihalsband, dränker bönderna oönskade kattungar, skjuter minkar för nöjes skull och ser djuren som vandrande pengapåsar. Det är inte Ernst Kirshiger eller bondefrun. En vanlig dag på landet är rena blodbadet. En fruktansvärd massaker!

De ruttnande grisarna i Aftonbladet är dock toppen av ett berg av stympade hönor och avhuggna kalkonhuvuden. Även de "välvårdade" grisarna växer upp på cementgolv, och deras enda öde är att gå nakna på rad och bli avrättade av en bultpistol för att deras kadaver sedan ska hängas upp på en krok. Hur höns och nötkreatur behandlas behöver jag väl inte ta upp här då du borde kunna fylla i artikeln själv med din logiska slutledningsförmåga?

Jag säger inte åt någon vad de ska äta, jag är själv köttätare. Men detta är ett dilemma som jag tycker man ska tänka på om man vill utnyttja privilegiet att äta kött. Inte bara leva i en dimma och gå i taket så fort Aftonbladet behagar belysa den obekväma verkligheten.

Källa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6286478.ab

2 kommentarer:

olatidman sa...

blir det en eko skinka för dig då? hehe

Björn sa...

Det blir en mordskinka!