Scones är en tidlös klassiker att skämma bort sig med i höstrusket. Detta recept har jag experimenterat fram på egen hand.
Grundreceptet är dock från min gamla hemkunskapsbok, som jag är tacksam över att ha sparat. I min egen variant använder jag ca hälften havregryn, och smälter smöret (alltid äkta smör, aldrig margarin) innan jag arbetar in det.
Det ger en lite annorlunda textur.
Ingredienser 2 Personer:
- 2 dl havregryn
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 50g smör
- 2 dl mjölk el. filmjölk
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda mjöl, salt bakpulver och havregryn i en skål.
- Smält smöret och droppa i under omrörning.
- Tillsätt mjölken/filmjölken och arbeta snabbt ihop.
- Dela degen i två delar.
- Lägg delarna på en plåt och platta ut till två kakor.
- Gör ett kryss i varje kaka med en kniv och nagga några gångermed en gaffel.
- Grädda ca 10min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar