lördag 24 november 2012

Grynkorv


Grynkorven är nationalrätt i västergötland och nästan religion i Kvänum där jag växte upp. I Kvänum finns grynkorvsakademien som den 18:e Oktober varje år firar grynkorvens dag. Jag har här publicerat en video där min farmor tillverkar grynkorv enligt eget recept.

Ingredienser:

1 kg korngryn
1 l vatten eller köttbuljong
3 kg malen fläskfärs
3 gula lökar (finhackade)
3 msk salt
2 tsk salt
2 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
10 m fjälster

Tillvägagångssätt:

Korngrynen läggs i blöt i vattnet över en natt. Ställ det kallt.
Blanda alltsammans och stoppa fyllningen löst i fjälster (använd köttkvarn med korvhorn).
Bind om ändarna till lagom längd på korven.

Frys ned korvarna.

Överbliven smet kan stekas som biffar (trötebollar), som ska vara små i storleken.

Koka sedan tinade korvar i ordentligt med vatten, salt, samt några lagerplad och pepparkorn.

Koktid: 30-40 minuter.

Serveras med gröna ärter, senap och rotmos.

Inga kommentarer: