söndag 14 december 2008

Genuin rumänsk kokkonst


Det var mer än ett år sedan. Henrik hade hittat en bok hemma hos sina föräldrar , skriven av före detta bankmannen, gourmén och Växjö- profilen Lennart Winlund.
Någonstans kom idén upp att starta ett projekt där vi, i Henriks 2:a, lagade en maträtt från varje land i Europa. Denne Winlund har varit så inflytelserik på vår matlagning att jag inte går in på honom mer här. Henrik har lovat att tillägna mannen ett helt eget inlägg inom en snar framtid. Det är några frågor som först måste klaras upp kring hans liv och tragiska död.

Bilderna är från landet som blev det sista. Rumänien. Vi valde att laga en trerätters. Färsk kronärtskocka i tomatsås, anka, kokt i vin, saltgurka och svamp och slutligen kex, som Hanna hade med sig, till efterrätt. Eftersom jag sedan tidigare har dålig erfarenhet av rumänska viner valde vi kort och gott ett vitt vin som, enligt systemets symboler, skulle passa till anka.

Kvällen urartade dock när Henrik och Johannes gick lös med en gräddsifon.

Tack till Johannes Torstensson för att han brände en skiva med foton från denna oförglömliga romanska kväll.

Fleur du Cap Chardonnay (nr 2015)









1 kommentar:

Hannes Hopf sa...

Tack för att man fick vara med i slutet på er kulinariska resa!