söndag 1 februari 2009

Vinprovningen


Jag hade ganska precis börjat experimentera med vin. Lånat några böcker på biblioteket och lärt mig de vanligaste druvorna; surfat runt på internet där man kan få tips om speciella flaskor som man sedan får flänga runt på olika systembolag och tvinga personalen att plocka fram.


Intressen är så mycket roligare om man delar dem. Därför försökte jag få in Henrik på viner genom att köpa med mig ett par flaskor, och hälsa på honom och hans dåvarande flickvän i hennes lägenhet. Där satt vi och blev fulla köket samtidigt som vi diskuterade serier eller kampsport. Nästa steg var att gå på arrangerad vinprovning på en restaurang som heter Le Village.


Vi hade lite olika förväntningar på kvällen. Jag hade precis börjat odla mitt vinintresse och läst på om druvor och odlingsplatser och fabrikanter. Henrik var under hela provningen mycket noga med att få valuta för pengarna och bli berusad. Vi var väl ca 40 personer och förutom jag och Henrik var det mest folk i våra föräldrars ålder.


Vi fick prova tio viner och personalen hade satt en liten doserings mojäng på flaskan så att den hällde ut en exakt mängd varje gång man vände på flaskan. Jag och Henrik var ständigt frestade att vända på flaskan två gånger för dubbel dos men vi kunde inte med det när vi hade de andras ögon på oss.


Provningen leddes av en vinexpert i kostym som presenterade vinerna ett efter ett och så fick åskådarna kommentera. Jag var väldigt blyg i början och folk var stela och vågade inte säga vad de tyckte om vinet. Eftersom att jag var påläst ville jag dock demonstrera mina kunskaper inför publik. Vid varje vin påbörjade jag ett försök att ropa ut en kommentar men hejdades av min kritiska inre röst som blev svagare och svagare med tilltagande fylla. Till slut började jag ropa ut vad jag tyckte om vinet och kom även med några förslag. Till exempel att ett vin på druvan torrontés blev bäst om det blandades ut med chardonnay, och att en sauvignon blanc som vi provade luktade tvätt.


En kvinna som satt bredvid mig började efter ett tag, när hon tagit sig ett par glas, att ta kontakt med mig och kommentera vinerna. Till exempel sa hon att den pinot noir från New York som vi druckit smakade hallon. Henrik, känd för sin människokännedom, sa efteråt när jag stod och kissade att han tänkte sig att hennes man och hon gått på vinprovning för att rädda sitt förhållande och att hennes kontakt med mig ikväll skulle orsaka ännu ett gräl i parets sovrum. Kvinnan med hallon- vinet och hennes man förvann dock efter att alla vinerna var provade och bedömda. Jag såg henne aldrig igen.


Jag och Henrik satt dock kvar en stund efter provningen och jag började prata med vinexperten som antagligen blivit road av mitt intresse. Han gav mig ett exklusivt tips om en annan vinförening som är mer specialiserad och tuff än den som anordnat provningen vi satt på. Henrik gick nu loss på de halvfulla flaskorna som blivit över och tyckte att jag hängde med dåligt. Vi var nu båda hungriga. Det mesta var stängt så vi avslutade vår kväll på burger king genom att äta två whopper var.1 kommentar:

Ekta sa...

aahh. en mycket efterlängtad update Björn, jag är ett hängiven fan av dina mat o dryckes upplevelser!