måndag 6 juli 2009

Svensk Pizza


Myten om att pizza skulle vara italienskt verkar vara fast rotad hos många. Enligt ett amerikanskt matforum har den svenska pizzan dock mer gemensamt med den turkiska varianten. Samma källa anger att det var de turkiska invandrare som kom till sverige på 80- talet och började starta pizzerior som haft störst inflytande på vad vi kallar svensk pizza.

Mina favoritpizzerior i Göteborg heter dock varken Napoli, Capri eller något annat italienskt utan Pizzeria Mums och Old Corner.
Min favoritpizza Provencale har inget med provence att göra. Den är en svinig gåva från Old corners pizzabagare till gamlestadens skräpmatsälskare och pålägget består i en kombination av tomat, ost, bernaisesås, fetaost och vitlök.
När min nuvarande flickvän bodde i studentkorridor brukade jag efter jobbet slinka förbi Pizzeria Mums och köpa en Kebab- båt. Jag blev nyfiken på grund av deras logotype med en seriefigur, men när jag första gången provade kebab- båten förstod jag att det i stort sett var en stjärnkock som hade hamnat som pizzabagare i studentkvarteret olofshöjd. Kebab- båten innehåller marinerat, grillat- kött under ett tjockt lager av smält ost och överst den bästa tsatziki jag ätit. För ett tag sedan läste jag att denna pizzabagare kommit tvåa i nordiska mästerskapen i pizzabakandets konst. Ett välförtjänt pris.


2 kommentarer:

Hannes Hopf sa...

Mäktigt... jag måste nog bryta mitt pizzaförbud för att testa den där dåligt döpta pizzan!

Hanna P sa...

Snygg banner!