onsdag 8 april 2009

Tre favoriter i hooden

Gamlestaden i Göteborg har inte bara kriminella gäng och landets mest radikala moské.

Det är ett väldigt fint ställe att bo på och alla folkgrupper som bor här har sin egen restaurang. Sålunda finns det thailänskt, kinesiskt, libanesiskt, persiskt, balkanskt, tukiskt och ett antal pizzerior inom ett område stort som Kvänum.

Här är tre favoriter:

MAHALA - Balkanskt

Att bara starta en pizzeria i Gamlestaden vore som att starta ännu en potatisodling i Kvänum. Alla gör det. Alltså måste varje aktör nicha sig och ha en "specialmeny". MAHALA har satsat på något så vågat som en balkan- meny på bosniska. Deras flyer, som i övrigt är på Svenska, ger ingen hint om vad de olika rätterna betyder, och det finns ett alternativ som går loss på 300:-.


NERGIZ GRILL - Turkiskt

Utifrån ser Nergiz, tidigare kallad Nergs, inte mycket ut för världen. Men här är maten desto godare. Det är här de riktigt stora turkiska och arabiska familjerna går när de vill äta ute. De har både mer publikfriande rätter som grillspett med lamm, kyckling och köttfärs, och mer genuina alternativ som köttben med kikärtssoppa.


HING- WA - kinesiskt

Detta är den kinakrog jag sett med flest kinesiska gäster. Magnus Uggla har nämnt den i sin blogg som Sveriges bästa kinakrog. Förutom den vanliga menyn med försvenskade rätter som biff med bambuskott och friterade räkor har de en hemlig kinesisk meny. Här kan du få fiskhuvudgryta, grillat sidfläsk med pak choy och min favorit, fläskkött char siu (söt barbecuesås).

2 kommentarer:

Bromander sa...

Gamlestan 4 life!!!
Andra bra ställen är ju Al Muntazers baklavabageri, Sorento (billig öl, helt okej persisk mat och skön stämning) och Falafelmästaren (bäst falafel i Gbg, dock inte i klass med Malmö-falafel). Vad gäller matbutiker är My thanh en välsorterad thai/vietnamesisk närbutik, Moussais Orientlivs en enorm arabbutik och så har vi den där viltspecialisten vid Bellevue som har allt från vildsvin och anka till renkorv.

Björn sa...

Bromander: Håller med dig helt. Var på My thanh idag, de håller en otrolig kvalité till bra priser och brett men ändå väl valt utbud.

Jag skulle klassa det som den bästa asiatiska butiken i göteborg.