lördag 22 oktober 2011

Scones















Scones är en tidlös klassiker att skämma bort sig med i höstrusket. Detta recept har jag experimenterat fram på egen hand.

Grundreceptet är dock från min gamla hemkunskapsbok, som jag är tacksam över att ha sparat. I min egen variant använder jag ca hälften havregryn, och smälter smöret (alltid äkta smör, aldrig margarin) innan jag arbetar in det.

Det ger en lite annorlunda textur.

Ingredienser 2 Personer:
  • 2 dl havregryn
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 50g smör
  • 2 dl mjölk el. filmjölk
Tillvägagångssätt:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl, salt bakpulver och havregryn i en skål.
  3. Smält smöret och droppa i under omrörning.
  4. Tillsätt mjölken/filmjölken och arbeta snabbt ihop.
  5. Dela degen i två delar.
  6. Lägg delarna på en plåt och platta ut till två kakor.
  7. Gör ett kryss i varje kaka med en kniv och nagga några gångermed en gaffel.
  8. Grädda ca 10min.
Jag serverar alltid med färskost och hallonsylt, eller smör och ost.

tisdag 4 oktober 2011

Vegetarisk kost, inget för kockar?















Vissa skolor i Sverige har infört en vegetarisk vecka. Själv har jag just haft nästan två sådana på Högultströms kursgård i Småland, dit jag nyligen drog mig tillbaka från samhället, för att genomföra en yoga- retreat.

Att slopa köttet är väldigt vanligt i yogavärlden.
Kött väljs här bort, dels av etiska och hälsomässiga skäl, men kanske främst på grund av att det anses svårsmält, och därmed påverkar din energinivå negativt.

Desto ovanligare är denna hållning bland gourmanderna, som inte sällan förlöjligar vegetarianer och prisar den hängmörade biffen.

Ett exempel är Mathias Dahlgren som i sin kokbok "Den naturliga maten" skriver att vegetarisk mat generellt saknar "djup" och "kropp" (s. 237). En reducerad grönsak med tillsatt salt, kan enligt Dahlgren aldrig mäta sig med en kött- eller fiskbuljong. Han rekommenderar att man kompenserar denna brist genom att jobba med kontraster i temperatur samt konsistens. Ett annat exempel är kocken, programledaren och författaren Anthony Bourdain som i boken "Kitchen Confidential" samt i intervjuer raljerat över vegetarianer.

Detta, samt bristande efterfrågan, är troligtvis orsaken till bristen på rent vegetariska kokböcker.

Skall man tro på tidningen "Mat & Vänner" verkar dock pendeln sakta svänga. Artiklarna som täcker de nyaste mat- trenderna, har detta år handlat en hel del om kockar som blivit odlingsentusiaster, eller samarbetat med odlare, för att få fram grönsaker av hög kvalitét.

I nummer 1, 2011, finns bland annat recept på "Grönkålsbuljong med mandelcréme", Palsternackssoppa med rostade kikärter, samt Rostad pumpa och morotssoppa. Men fortfarande finns här ett tomrum som bara väntar på att fyllas.