söndag 12 augusti 2018

Falafelbaren på hornsgatan


Jag hade bott i Stockholm drygt ett halvår när jag en solig söndagseftermiddag hamnade på falafelbaren på hornsgatan i Stockholm. Den lilla, stilrent inredda lokalen var så full med folk att det knappt gick att röra sig, och väntandes i en lång kö granskade jag menyn. Där stod att alla rätter kunde fås veganska, laktos- och glutenfria.

Man kunde se in i köket och tydligt var att de använde en hel del halvfabrikat. Brödet, och tillbehören togs ut burkar och förpackningar. Samtidigt såg jag att en falafel i bröd kostade 65:-, lyxvarianten med färskost och aubergine gick på 85:-. Det här är så typiskt södermalm tänkte jag. Folk köar och trängs för 65 kronors falafel bara den är snyggt paketerad.

Men, kön tog lång tid och jag hann tänka några varv till. Min blick vandrade in i köket igen. Där stod tre personer och jobbade febrilt med att få ihop alla beställningar. Det var två utlänningar och en svensk. Antagligen hade de kollektivavtal, och kanske är det här förklaringen ligger. Detta är vad en falafel kostar med schyssta arbetsvillkor. Malmöfalafeln som kostar 35 kronor och alltid hyllas av människor med vänsteråsikter är ett resultat av underbetald arbetskraft utan kollektivaavtal.

Med blockaden av salladsbaren wild ´n fresh i minnet undrar jag när SAC ska börja med blockader av falafelställen, eller om de ser mellan fingrarna med detta då falafel kulturellt är mer"vänster" än sallad. 

Källa: Enligt Fredrico Moreno, bloggare på sydsvenskan har endast 2 falafelställen i Malmö kollektivavtal Jalla Jalla på Bergsgatan och The Orient House of Falafel No.1 på Österportgatan. Men detta inlägg var från 2013. Möjligt att situationen idag är förbättrad.


Inga kommentarer: