tisdag 24 februari 2009

Tre favoritrestauranger i Göteborg

Cyrano, Bistro - svårt det här med Ricard

Grodlår i pernodsås provade jag för första gången på den fransk- inspirerade bistron Cyrano, som även har sniglar, två rätter jag drömde om som barn. Så om ni som jag är nyfikna på franska delikatesser kan jag rekommendera ett besök. Blanda dock inte ihop detta Cyrano med de två pizzerior som är filialer till orginalet på prinsgatan.

Sist vi var där åt jag dock en förrätt på getost och honung, följt av lammstek och till sist chokladpankaka. Henrik beställde in pastis av märket Ricard. Han sa bara "ett glas Ricard". Servitrisen hörde inte riktigt, eller så var hon inte så kunnig, för hon började fumla bland flaskorna. Medan ägaren stod och glodde, surare och surare, trängde svetten fram i hennes panna. Hela restaurangen satt till slut och glodde på hennes alltmer desperata försök att förstå vad gästen ville ha. Till slut grep en annan servitris in och tog fram rätt flaska.

Prinsg. 7, Göteborg - 031-14 31 10
www.cyrano.seRestaurang King of India - pirater och toalett- fluktare

Det var en sommardag på King of india. Förutom mig, Jon, Henrik och min flickvän Stina satt det bland annat ett par i restaurangen. Efter en stund skulle Henrik gå på toaletten men eftersom kvinnan var på toaletten fick Henrik vänta. Plötsligt kom det en okänd man från gatan in i restaurangen. Han gick med bestämda steg, förbi Henrik, tog fram en kniv och öppnade toalettlåset. Kvinnan som satt där med neddragna byxor blev inte så glad. Mannen vände och gick lika snabbt ut igen. Paret lämnade restaurangen men kom tillbaka efter en stund och fortsatte äta.


Det är inte direkt för maten man går besöker denna indiska restaurang. Maten är god men håller ungefär samma standard som andra indier i stan. Kingen sitter man på för att man aldrig vet vad som ska hända vid nästa besök, och för att få träffa personalen.

Ägaren (Mr. King) till denna restaurang är en excentrisk men skojfrisk person som, förutom att servera mat och ha örhänge, visar indiska musikvideos hela kvällarna. En av hans vänner (piraten) som kommer in ibland har långt hår och en krok istället för hand. Sist vi var där försökte ägaren få med Jon och se fredagen den 13:e på bio mitt i natten. En annan gång när Jon skulle beställa en liten kobra, började servitrisen, plötsligt propsa på att det skulle vara en stor. När Jon stod på sig skrattade hon och sa att hon ville supa Jon under bordet.

Första Långg. 14
031-24 04 10

Gyllene Prag - Göteborgs mest konservativa krog

Är du en konservativ typ som ogillar trender är detta rätt ställe. Det hade tidigare väldigt stränga servitriser och rejäla portioner. Nu har de mer tillmötesgående personal men de gör stor sak av att vägra ändra menyn. Du kan dock få alltfrån oxfilé till varmkorv, så det blir aldrig enahanda.

Min favorit här är dock en halv panerad ost, följd av en Kalvlever med bacon och svamp och som avslutning kaffe och crépe suzette med kaffe. Till dricker jag ölet litovel eller en stor sejdel med staropramen.

Läs mer om gyllene prags historia på deras egen hemsida.

Sveagatan 25
031 - 13 62 62

www.gylleneprag.se

söndag 1 februari 2009

Vinprovningen


Jag hade ganska precis börjat experimentera med vin. Lånat några böcker på biblioteket och lärt mig de vanligaste druvorna; surfat runt på internet där man kan få tips om speciella flaskor som man sedan får flänga runt på olika systembolag och tvinga personalen att plocka fram.


Intressen är så mycket roligare om man delar dem. Därför försökte jag få in Henrik på viner genom att köpa med mig ett par flaskor, och hälsa på honom och hans dåvarande flickvän i hennes lägenhet. Där satt vi och blev fulla köket samtidigt som vi diskuterade serier eller kampsport. Nästa steg var att gå på arrangerad vinprovning på en restaurang som heter Le Village.


Vi hade lite olika förväntningar på kvällen. Jag hade precis börjat odla mitt vinintresse och läst på om druvor och odlingsplatser och fabrikanter. Henrik var under hela provningen mycket noga med att få valuta för pengarna och bli berusad. Vi var väl ca 40 personer och förutom jag och Henrik var det mest folk i våra föräldrars ålder.


Vi fick prova tio viner och personalen hade satt en liten doserings mojäng på flaskan så att den hällde ut en exakt mängd varje gång man vände på flaskan. Jag och Henrik var ständigt frestade att vända på flaskan två gånger för dubbel dos men vi kunde inte med det när vi hade de andras ögon på oss.


Provningen leddes av en vinexpert i kostym som presenterade vinerna ett efter ett och så fick åskådarna kommentera. Jag var väldigt blyg i början och folk var stela och vågade inte säga vad de tyckte om vinet. Eftersom att jag var påläst ville jag dock demonstrera mina kunskaper inför publik. Vid varje vin påbörjade jag ett försök att ropa ut en kommentar men hejdades av min kritiska inre röst som blev svagare och svagare med tilltagande fylla. Till slut började jag ropa ut vad jag tyckte om vinet och kom även med några förslag. Till exempel att ett vin på druvan torrontés blev bäst om det blandades ut med chardonnay, och att en sauvignon blanc som vi provade luktade tvätt.


En kvinna som satt bredvid mig började efter ett tag, när hon tagit sig ett par glas, att ta kontakt med mig och kommentera vinerna. Till exempel sa hon att den pinot noir från New York som vi druckit smakade hallon. Henrik, känd för sin människokännedom, sa efteråt när jag stod och kissade att han tänkte sig att hennes man och hon gått på vinprovning för att rädda sitt förhållande och att hennes kontakt med mig ikväll skulle orsaka ännu ett gräl i parets sovrum. Kvinnan med hallon- vinet och hennes man förvann dock efter att alla vinerna var provade och bedömda. Jag såg henne aldrig igen.


Jag och Henrik satt dock kvar en stund efter provningen och jag började prata med vinexperten som antagligen blivit road av mitt intresse. Han gav mig ett exklusivt tips om en annan vinförening som är mer specialiserad och tuff än den som anordnat provningen vi satt på. Henrik gick nu loss på de halvfulla flaskorna som blivit över och tyckte att jag hängde med dåligt. Vi var nu båda hungriga. Det mesta var stängt så vi avslutade vår kväll på burger king genom att äta två whopper var.