onsdag 8 april 2009

Tre favoriter i hooden

Gamlestaden i Göteborg har inte bara kriminella gäng och landets mest radikala moské.

Det är ett väldigt fint ställe att bo på och alla folkgrupper som bor här har sin egen restaurang. Sålunda finns det thailänskt, kinesiskt, libanesiskt, persiskt, balkanskt, tukiskt och ett antal pizzerior inom ett område stort som Kvänum.

Här är tre favoriter:

MAHALA - Balkanskt

Att bara starta en pizzeria i Gamlestaden vore som att starta ännu en potatisodling i Kvänum. Alla gör det. Alltså måste varje aktör nicha sig och ha en "specialmeny". MAHALA har satsat på något så vågat som en balkan- meny på bosniska. Deras flyer, som i övrigt är på Svenska, ger ingen hint om vad de olika rätterna betyder, och det finns ett alternativ som går loss på 300:-.


NERGIZ GRILL - Turkiskt

Utifrån ser Nergiz, tidigare kallad Nergs, inte mycket ut för världen. Men här är maten desto godare. Det är här de riktigt stora turkiska och arabiska familjerna går när de vill äta ute. De har både mer publikfriande rätter som grillspett med lamm, kyckling och köttfärs, och mer genuina alternativ som köttben med kikärtssoppa.


HING- WA - kinesiskt

Detta är den kinakrog jag sett med flest kinesiska gäster. Magnus Uggla har nämnt den i sin blogg som Sveriges bästa kinakrog. Förutom den vanliga menyn med försvenskade rätter som biff med bambuskott och friterade räkor har de en hemlig kinesisk meny. Här kan du få fiskhuvudgryta, grillat sidfläsk med pak choy och min favorit, fläskkött char siu (söt barbecuesås).

torsdag 2 april 2009

Familjereceptets död


"Det sa va en gammel käring som lagar maten!" sa min kollega Mikael som jag jobbade med under min tid i Skövde. Han syftade då på sin gamla farmor som han tyckte representerade den generation där kvinnorna verkligen kunde laga mat.

På den tiden yrkesarbetade kvinnorna inte utan gick hushållsskola och blev sedan hemmafruar med ansvaret för familjens mathållning. Männen kunde i regel inte laga mat. Min morfar kunde på sin höjd steka köttbullar och mormor skötte allt sådant vilket resulterade i katastrof de gånger min mormor av olika skäl inte kunde vara hemma.

Idag har nog männen i regel blivit bättre på att laga mat. Män som Per Moberg visas på bästa sändningstid. Frågan är dock om matkunnandet över lag inte är på väg att tyna bort? Om några mer än kockarna och ett fåtal specialintresserade faktiskt tar sig tid att laga mat från grunden?

Jag har sett flertalet män och kvinnor i min egen ålder som på sin höjd steker fiskpinnar eller vego- bitar. Jag läste någonstans att stekt falu- korv med makaroner var den valigaste svenska maträtten. Jag publicerar en bild på min farmors husmanskost. Se och njut. Snart är begreppet "familjerecept" utrotat i det här landet.