söndag 24 januari 2010

Borstj


Det bästa med den här rätten är namnet. Det låter så tufft. Om jag skulle lära mig ryska skulle det vara för att språket har en så tuff klang. Och sånt är folket. Att svenskarna ska välja någon grå byråkrat nästa val också är väl mest en självklarhet, jag vet inte varför vi är så byråkratiska. Men ryssarna, de väljer en KGB- agent som poserar ute i vildmarken i bar överkropp och har svart bälte i judo.

Nåja, smaka på namnet borsjtj. Det är en bastant dam med ordentliga överarmar i forna sovjetunionen som står och lagar den här rätten till en hungrande barnaskara. Svenska mammor står väl i värsta fall och rör ihop någon Findus- pulvervariant. Men det ska i allafall inte du göra.

Ingredienser:

2 morötter
1 palsternacka
1 potatis
4 rödbetor
1/4 kålhuvud
ev. nöt eller lammkött med ben

Kryddor:
hela pepparkorn
lagerblad
salt
socker
ev. citron

Soppan görs i fyra steg:

1. Förbered: Riv en stor morot, fyra rödbetor, kålen, en palsternacka och hacka en potatis.

2. Koka buljong: hacka ytterligare en morot, en stor lök, eventuella köttben och köttbitar om du äter kött, samt några pepparkorn och ett lagerblad och täck med vatten. Sjud i en till två timmar

3. Blanda ned de rivna och hackade rotfrukterna i buljongen. Koka tills allt blivit mjukt.

4. Smaka av med socker, salt, peppar och eventuellt citron tills du är nöjd.

Servera med smetana och surdegsbröd, drick vodka eller vatten till.

3 kommentarer:

Tigge sa...

gick te affärn för å köpa enligt receptet - när ja kom hem så står de att ja ska hacka en palsternacka!!!??? - nu blir de till å gå te affärn igen

Björn sa...

Ber om ursäkt. Har korrigerat felet nu.

/Björn

Tigge sa...

De va bra service!