tisdag 5 januari 2010

Surdegsbröd



Det finns många anledningar att vägra köpa bröd idag. Ett av de främsta är fula förpackningar och äckliga namn som Pågen Njuta, Pågen javisst!, Pågen Härligt och så vidare.

För att råda bot på eländet bakar jag ibland eget bröd. I veckan rotade jag fram min gamla surdeg ur sin vinterdvala och idag bakades några barsjabröd. Receptet kommer från saltå kvarn i Järna och namnet barsjabröd gillar jag definitivt. Enligt Saltå- kvarns hemsida är det döpt efter en rysk bagerska som under en period av 15år jobbade där och satte sin prägel på bageriet. Detta bröd finns även i affärer om man har tur att bo någonstans i trakterna runt Järna, till exempel har jag sett det i matbutiker i Stockholm. För er som inte vet har saltå- kvarn bland annat bageri som bakar bröd och annat på biodynamiskt odlade råvaror.

Surdegsbröd har många fördelar jämfört med vanlig bakning på jäst. Framförallt blir det något av en livsstil när man kommit igång och det är svårt att gå tillbaka till jäst. En surdeg är som en tamagotchi, den lever ett eget liv i ditt köksskåp, under förutsättning att du matar degen och sköter om den. Lukten och storleken ändras hela tiden och brödet har lågt GI-värde vilket betyder att det ger dig ett stabilare blodsocker än vanligt bröd, vilket är en fördel om du tränar eller behöver tänka klart.

Fler länkar om surdegsbröd:

Om Levain, ljust surdegsbröd

Saltås egen hemsida, med recept och annat.

Pain de matin


http://www.gp.se/matdryck/mat/1.301146-baka-eget-surdegsbrod

Artikel i GP om surdegsbröd.

1 kommentar:

suurkulaj sa...

EN VIKTIG FÖRDEL MED SURDEG

Surdegsdbröd är inte bara gott, utan även nyttigare än du kanske visste.

Syrningen tar bort fytinsyra som effektivt blockerar kroppens upptag av mineraler och spårämnen som är mycket viktiga för hälsan, inklusive järn, magnesium, zink mfl. Brist på dessa är ändå vanliga i dagens kost och detta kan ha en negativ inverkan på hälsan.


Samtidigt är fytinsyra mycket nyttigt. Bland annat skyddar det mot tjocktarmscancer och parkinsons sjukdom. Det är en effektiv antioxidant med den ovanliga förmågan att ta sig in i hjärnan som behöver mycket skydd mot fria radikaler. Ja man har funnit höga halter vid ångest, depression och till och med shizofreni.

Men idag är vår kost fattig på viktiga spårämnen och mineraler vilka är mycket viktiga för hälsan, varför det gäller att se till att den bristen inte förvärras.

Vad göra? Kan man både ha kakan och mista den? Jo - skilj isär dina måltider ur fytinsyrasynpunkt.


1. Gör lunchen fytinsyrafri - Den är lämpligast, för lunchmat innehåller ändå minst fytinsyra (men se upp med soja/tofu som är fytinsyrarik). Här kan du då med fördel använda det fytinsyrabefriade surdegsbrödet i ställer för det fytinsyrarika vanliga brödet.


Se till att du laddar de med mineralrika grönsaker och salta lagom med spårämnesrikt stensalt, inte vanligt salt som är totalt onyttigt om inte skadligt. Stensaltet smakar faktiskt bättre också.


2. Gör frukosten fytinsyrarik med diverse fiber- och därmed fytinsyrarika frukostflingor, sesamfrön (mest fytinsyrarika - 5,4%), mandlar (3,2%), havregryn (mycket fytinsyra - 2,4%), vetebröd (1,4%), vetegroddar (1,14% - är rikt på alla 6 e-vitaminerna, desstuom finns omega 3, b-vitaminer mm). Soja är visserligen rik på fytinsyra men är problematisk på flera sätt, jag undviker det helt (återkommer till sojan en annan gång).


På detta sätt säkrar du båda en god tarmhälsa, tillgång till nyttig fytinsyra i bla hjärnan och att du får gott om mycket viktiga mineraler och spårämnen.


GP har ett enkelt och utmärkt recept

Besök gärna min blogg "Dr Jaans kommentarer och råd".