lördag 17 september 2011

Experiment: Ravioli på sandsopp














Var ute i kvibergs skogar i förmiddags och sprang när jag fick syn på ett stort bestånd sandsopp. Jag har länge velat göra svampravioli så jag bestämde mig att prova med denna. Läste att det främst är en blandsvamp först efter att jag gjort raviolin men mitt smakprov idag var helt ok.

Problemet med att göra pasta hemma, är att få degen tillräckligt tunn. Den blir nämligen tjockare när den kokas.

Hemgjord pasta är inget som är lätt att göra och du kommer kanske att misslyckas ett par gånger innan du får till något någolunda godtagbart. Låt inte detta avskräcka dig.















Recept på hemmagjord pastadeg:


3 rumstempererade ägg, 300g 00-mjöl eller durumvete

Tillvägagångssätt:
Häll ut mjölet i en bunke, vispa äggen separat eller i en liten "krater" om du gör i mitten på mjölhögen.
Blanda snabbt ägget med mjölet och knåda tills degen blir smidig och slät.
Svep in degen i plastfolie och låt vila i 20 minuter.
Tag upp degen och knåda igen. Knådningen ska gå till så att du plattar till degen något och viker sedan en tredjedel.
Vrid degen ett kvarts varv och knåda ihop.
Upprepa tills degen är slät och smidig.

Gör sedan en korv av degen. Sedan skär av en bit och rulla till en kula. Svem in återstående degen i plast så att den inte torkar när du gör raviolin. Plattade till kulan och kavla ut den. För att få den riktigt tunn (degen är ganska elastisk och drar gärna ihop sig), dra försiktigt i den så att den tunnas ut. Var väldigt försiktig i detta moment så att det inte går hål i degen.

Nu ska du ha en någolunda rund och platt bit. I denna lägger du litet fyllning (t.ex. stekt hackad svamp, spenat, soltorkade tomater, getost eller vad du gillar), och så nyper du igen så att det blir en liten "kudde". Upprepa tills degen är slut.

Koka, inte för hetsigt så att kuddarna spricker och fyllningen rinner ut.

Ta varsamt upp kuddarna en och en med en hålslev.

Lite mer info om svampsorten Sandsopp:
http://www.skogsskafferiet.se/sandsopp/

Inga kommentarer: