Nej, eftersom jag är så konservativ när det gäller matlagning, använder jag vanlig mjölig king edward potatis från ICA. Och orangea morrötter, trots att alla svenska morrötter från början var gula, och att den orangea sorten togs fram i efterhand.
Inspiration till detta recept har hämtats från bland andra Tore Wretman.
Ingredienser köttbullar:
- 400g blandfärs.
- En finhackad lök.
- 2 dl grädde
- 1dl ströbröd
- 1ägg
- Lite muskotnöt
- Nymalen svartpeppar
- Salt
- 500g Mjölig, helst ekologisk potatis
- 2dl mjölk, 1dl grädde
- 75g smör
- Salt
Köttbullar:
- Blanda ströbröd och grädde, ställ åt sidan.
- Bryn löken på svag värme tills den blir gyllengul.
- Låt löken svalna.
- Blanda lök, ströbrödssmeten, salt, peppar och köttfärs, rör om kraftigt med
- en träslev så att det blir jämnt fördelat. Om det behövs kan du tillsätta lite vatten.
- Rulla till bollar och ställ åt sidan:
- Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör.
- Testa med en liten bit köttfärs, när den börjar fräsa är det dags.
- Lägg försiktigt några stycken köttbullar, håll inte på och vänd på dem i detta läge utan låt dem ligga en stund. När de börjar se välstekta ut, skakar du på pannan. Forsätt tills de verkar vara färdiga.
- Stek de övriga på samma sätt.
Tips: Kocken Mathias Dahlgren har malen kryddpeppar och nejlika i sina köttbullar, men det är förstås en smaksak.
Potatismos:
- Skala potatisen och täck med saltvatten, koka upp och vrid ned värmen något.
- När potatisarna är mjuka häller du av vattnet.
- Värm mjölk och grädde, lägg i smöret och låt det smälta.
- Pressa potatisen i en potatispress, eller med en stöt.
- Vänd ned mjölk, grädde salt och peppar. Rör ihop försiktigt.
Tips: Nördar har en termometer och ser till att potatisen kokar vid 96grader. Detta ska vara det ultimata för att få ett luftigt mos. Extra äggvitor ger luftighet, äggulor ger färg. Var inte snål med saltet.
Tillbehör: Inlagd gurka, rårörda lingon eller hemgjord lingonsylt, råkost
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar