fredag 18 januari 2013

Musslor, vin, chili, persilja

Det är fredagskväll. Jag och flickvännen har just veckohandlat och ska precis köpa huvudnummret till kvällens middag av fiskhandlarn. Jag frågar vad som är bra just nu, och handlarn rekommenderar genast torskrygg för 245kr/kg. Specialpris. Jag sneglar dock åt en hel, orensad havskatt och frågar vad den kostar. Hon vet inte på rak arm utan måste fråga chefen. Hel??? Skriker han frågande. Jaaa... han tar upp havskatten med sina bara händer och väger den. 165 kronor går den loss på, men då räcker den också till 6 portioner. Jag tittar på flickvännen som ser skeptisk ut, vi har lite dåligt med pengar så här i slutet av månaden. Jag frågar om plattfisk. 70 spänn styck, orensade, och då måste vi köpa två stycken. Nej det får bli musslor. Ett nät för 69:- inte det bästa priset man sett på musslor men. Fiskhandlarn tittar medlidsamt på oss, och säger, jaa men såhär är det för alla just nu, i slutet på Januari. Det är skralt i kassan! Som från ingenstans dyker en övre- medelklasskärring upp bredvid oss. Hon blir betjänad av chefen. Han börjar såklart med att rekommendera torskryggen. Jaaa.. den ser fin ut, lika bra att ta hela biten, 345:-? Jaha det blir bra! Och så ska vi ha lite räkor också! Vi tittar storögt på detta frosseri. Fiskhandlarn som just betjänat oss flinar, och vi går därifrån med våra musslor, köper en baguette på vägen hem.   

Musslor är en råvara som känns lite lyxig trots att det ofta är billig. Man måste äta ganska många för att bli mätt, men det funkar som förrätt eller tillsammans med en baguette som man använder för att suga upp spadet. Såhär tillagar jag dem:

Ingredienser:
Levande musslor, vitt vin, smör, en tunnt skivad röd chilifrukt, tunnt skivad charlottenlök.

Skölj musslorna och rensa ut de som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem eller bänder i skalet med en kniv.

Hetta upp en gryta och lägg i smöret. När det fräser så lägg i lök, chili och mjuka upp. häll i vinet och låt det börja koka innan du har i musslorna. Låt koka i max tio minuter. Servera i en snygg, uppvärmd skål med hackad persilja. 

Inga kommentarer: