tisdag 1 januari 2013

Pizza

Nyårsdagen ska enligt Pizzarapporten 2011, vara den dag då svensken äter mest pizza. I detta fall handlar det om hämtpizza. Det ligger något oerhört tillfredställande i att lindra en lätt plågsam bakfylla med en rykande färsk pizza drypande av fett och salt.

Av ungefär samma skäl är pizza en av de rätter jag tycker mest om att laga hemma. Den innehåller ett bakmoment (bakning har hög mysfaktor med sina dofter och barndomsminnen), ett kreativt smaksättningsmoment och resulterar ett nästan narkotiskt välbefinannde. För den ambitiöse som vill göra egen pizza rekommenderar jag boken "Molto Gusto" av italiensk/amerikanske restaurangägaren Mario Batali. Den innehåller bland annat pizzarecept från hans pizzeria Otto i New York.

Mario gör en pizzadeg med 00-mjöl och torrjäst. Man kan jäsa den men det är inte nödvändigt. Pizzorna gräddas i stekpanna, innan man lägger på fyllningen och stoppar in den i en varm ugn som avslutning. Den nördige använder en tung, svindyr, uppvärmd baksten och pizzaspade som han köpt på till exempel bagaren och kocken. Jag och mitt sällskap, bestående av Henrik, Hanna och Jon, slapp dock detta då Hanna fått tag på ett exemplar av de där pizzaugnarna för hemmabruk som var populära för ett par år sedan, men nu knappt går att köpa.

Det blev goda pizzor med luftig och knaprig deg. Här kommer två av dem vi bakade:

Shiitakte och kungssvamp med mozzarella


 Ta de svampar du gillar till exempel shiitake, champinjoner etc och stek i lite olivolja tillsammans med tunnt skivad charlottenlök, salta och peppra. Grädda en pizzabotten och lägg på svampfyllningen. Lägg på mozzarella. Grädda i ugnen till osten smält. Servera med något grönt. till exempel vattenkrasse.

Marinara

Gör en kryddad tomatsås. Grädda en pizzabotten. Sprid ut tomatsåsen och toppa med mozzarellaost. Grädda i ugnen tills osten smält.

Inga kommentarer: