måndag 8 mars 2010

Hur lär man sig laga mat?


Jag funderade härom dagen på hur man enklast skulle kunna lära ut matlagningens grundläggande principer. Jag funderade på ett ambitiöst schema där man lär ut grunder som att steka saker utan att bränna dem, koka potatis utan att den smular sönder, kombinera smaker, göra egen fond och så vidare.

Sen kom jag på hur jag själv lärde mig. Min mamma utbildade sig och bodde på annan ort och min pappa kom ofta hem för sent för att planera och laga till något mer ambitiöst. Jag hade en kokbok med indiska rätter och en med pastarätter som jag började laga ur, och hade maten förberedd när de andra kom hem.

Jag kände inte till matlagningens grunder särskilt väl, utan lagade de rätter jag tyckte såg goda ut från recepten. Många gånger misslyckades jag men ibland blev det bra. Eftersom jag inte stod för matinköpen kunde jag inte välja bland råvaror hur som helst utan fick ta det som fanns hemma. Jag kommer fortfarande ihåg vad man fick anstränga sig för att hitta ersättningar för konstiga ingredienser. På den tiden hade mataffärerna dessutom mycket sämre utbud.

1 kommentar:

Levande Serier sa...

http://levandeserier.blogspot.com/2009/12/avslutar-seriepubliceringen-har-med-en.html#links