lördag 20 mars 2010

Oishinbo à la carte

Oishinbo handlar om matjournalisten Yamasoka Shiro som tillsammans med kollegan Kurita Yuko reser runt i Japan i jakt på den ultimata måltiden. Yamasoka är en ganska osympatisk matnörd med en oförmåga att föra sig i sociala sammanhang. Det vägs dock upp av en asbergerartad encyklopedisk kunskap om gastronomi. Gång på gång sätter han självutnämnda matexperter på plats. Den ständiga rivalen är dock hans far Kaibara Yuzan, grundaren av "The gourmet club". Istället för att uppskatta sin sons kunskaper och visa uppskattning för den sonen är, kommer han med ständiga anmärkningar på Yamasokas ofullkomlighet.

Man skulle kunna analysera detta samlingsalbum utifrån sonens neurotiska förhållande till sin far. Ständigt ute efter ett erkännande från fadern, genom nya prestationer, som möts av förakt från en narcissistisk far med oändliga krav.

Eller så kan man njuta av all den kunskap man får. Om du trodde att sushi var de där tolv bitarna med lax, räka, avocado och omelett du får på lokala sushirestaurangen, kommer Oishinbo att vara en ögonöppnare. Här ägnas sidor åt debatten om huruvida flundran med ögat på höger sida är godare än motsvarande sort med ögat på vänster. I vilken flod man ska ta smörfisk för att den ska smaka som bäst, samt hur kunskapen om detta kan avgöra hur man hanterar livet i stort.

Oishinbo finns i nio olika samlingsvolymer som alla behandlar delar av den japanska kokkonsten. Volymen jag nyss läst handlar om sushi och är min första. Men jag planerar redan att beställa nästa. Kan varmt rekommenderas för matnörden, särskilt om du är intresserad av japansk kokkonst.

Be din lokala seriehandlare köpa in den, eller beställ på nätet.

Inga kommentarer: