lördag 15 maj 2010

Gazaremsan i Göteborg

Området på bilden är en del av det som i folkmun kallas "Gazaremsan" i Göteborg, men egentligen heter Kvillebäcken/Lundby. Benämningen är troligtvis ett öknamn som syftar på invandrartätheten i området, och kanske den mer avslappnade inställning till boendestandard som råder, i kontrast mot innerstadens renoveringsiver.

Nu råkar det vara så att denna stadsdel ligger väldigt centralt, och politiker och entreprenörer som länge känt potentialen kan tjäna pengar vill nu "rusta upp" området. Planerna för upprutsningen är redan klara och Älvstranden AB och Radio Bandit annordnade en invigning i veckan där deltagarna fick tävla om ett förstahandskontrakt.

Projektets hemsida illustrerar en vision av de som ska bo i det nya området. Nya Kvillebäcken ska befolkas av "kreativa och medvetna människor som gillar inspirerande möten". Nu är problemet att det redan bor människor i Kvillebäcken. Möjligen av annat slag än de som önskas.
Dessa måste flyttas och bytas ut mot den medvetna medelklassen, som står redo att invadera med sina miljonlån.

För att detta ska vara möjligt smutskastas de nuvarande invånarna. En docent i ekonomisk historia vid namn Jan Jörnmark anordnar stadsvandringar där han framställer dagens Kvillebäcken som ett riktigt skitområde med ruttna affärer och befriat från mänskligt liv.

Källa: Thörn, Catharina, Det blåser kalla vindar i Göteborg, GP 14/5- 2010
Foto: Ludwig Trollare

Jag de närmaste veckorna ägna stadsdelen extra uppmärksamhet. Jag tänker äta på de restauranger som finns här och promenera runt, för att undersöka om det är som Jan Jörnmark säger.

Inga kommentarer: