lördag 20 augusti 2011

Penne a la boscaiolaJag har denna höst blivit fanatisk svampplockare.
I helgen passade jag på och gå en runda i skogen med min svampkunniga mor och hittade en hel del kantareller samt olika typer av kremlor och soppar.

En rätt jag länge velat göra är pasta boscaiola (skogsbons pasta), fast på egenplockad svensk svamp istället för importerad stensopp. Orginalet är klassisk italiensk pastarätt som passar bra på hösten. Vill du ha den vegetarisk utesluter du bara baconet.

Ingredienser:
 • 500g pennepasta, fjärilspasta el liknande.
 • God svamp som t.ex. kantareller, soppar, champinjoner och kremlor
 • Grädde efter behov
 • Tunnt skivad lök
 • Svartpeppar
 • Salt
 • Parmesan ost

Gör såhär:
 1. Stek den tunt skivade löken och baconet långsamt tills det blivit knaprigt. Ställ åt sidan på lite hushållspapper som suger upp fettet, om du är en fettfanatiker sparar du det.
 2. Lägg svampen i stekpannan på och låt den börja koka i sin egen vätska.
 3. Under tiden sätter du på pastavattnet. Ett tips för att koka snabbare är att ställa 1/4 av vattnet i grytan på plattan och koka upp 3/4 i en vattenkokare. När vattnet i grytan börjar bubbla häller du i det varma vattnet från vattenkokaren. Sedan saltar du vattnet (skall smaka som havsvatten) och lägger i pastan.
 4. När svampen kokat torrt lägger du i baconet och löken, samt lite grädde. Smaka på pastan om den är klar. Använder du torr pasta skall den vara molto al dente. Detta gäller ej för färsk. fiska upp pastan ur kastrullen, men spara lite pastavatten. Lägg i pastan i svampblandningen och blanda. Låt den stå någon minut och riv över parmesan och ev lite persilja. Smaka av med lite vinäger eller citron för att få lite extra syra. Häll i extra pastavatten om det blivit för torrt.
 5. Servera.

Inga kommentarer: