onsdag 31 augusti 2011

Kräftor

"De ser ut som insekter" sa min gamla studiekamrat från Island. Hon var fascinerad av kräftorna, men kunde inte sträcka sig så långt som att smaka på en. När jag kom till Göteborg fick jag lära mig traditionen att äta havskräftor. Denna tradition var inte direkt svår att anpassa sig till. Numer undviker även jag, trots att jag är en hopplöst ointegrerad som göteborgare, de lersmakande kinesiska varianterna. Dock hejar jag varken på GAIS eller läser Kålle och Ada.

Jag föredrar att äta havskräftorna rena. Med lite vitt bröd och en brieost. Kanke lite västerbotten- paj. Havskräftor kostar 250-400kr kilot i Göteborg. Så dem kladdar man inte ned med sunkig aioli.

Godast att dricka till är ett torrt vitt vin. Riesling eller liknande. Mousserande eller vanligt.

måndag 29 augusti 2011

Fanous CaféDet är inte ofta man hittar, vad jag kallar guldkorn. Ett guldkorn kan vara en kvarterskrog, som med kärlek lagar sin mat till ett bra pris och serverar den med lika stor kärlek till sina gäster. Jag har nu fått ett guldkorn runt knuten. Fanous Café serverar Göteborgs godaste och mest genuina persiska mat. De serverar persiska klassiker som lammlägg, och kyckling med berberis men också mer extrema delikatesser som ögon, hjärta och hjärna, med ris och en lätt syrlig buljong. Och de älskar sina gäster.

Mätt med med lyckotårar i ögonen gick jag därifrån efter mitt första besök.

Jag hade länge planerat att testa detta ställe, men av någon anledning väntat. Den eminente matrecensenten Erik Almqvist fick mig att ändra beslutet. Och det har jag inte ångrat.


/Artillerigatan 8 A
GÖTEBORG
Gamlestan
031-20 00 54

Länk till Eriks recension i metro:
http://www.metro.se/noje/vi-har-tyvarr-inga-ogon-i-dag/EVHkfD!vSBfhQOuUFZ3/


lördag 20 augusti 2011

Penne a la boscaiolaJag har denna höst blivit fanatisk svampplockare.
I helgen passade jag på och gå en runda i skogen med min svampkunniga mor och hittade en hel del kantareller samt olika typer av kremlor och soppar.

En rätt jag länge velat göra är pasta boscaiola (skogsbons pasta), fast på egenplockad svensk svamp istället för importerad stensopp. Orginalet är klassisk italiensk pastarätt som passar bra på hösten. Vill du ha den vegetarisk utesluter du bara baconet.

Ingredienser:
 • 500g pennepasta, fjärilspasta el liknande.
 • God svamp som t.ex. kantareller, soppar, champinjoner och kremlor
 • Grädde efter behov
 • Tunnt skivad lök
 • Svartpeppar
 • Salt
 • Parmesan ost

Gör såhär:
 1. Stek den tunt skivade löken och baconet långsamt tills det blivit knaprigt. Ställ åt sidan på lite hushållspapper som suger upp fettet, om du är en fettfanatiker sparar du det.
 2. Lägg svampen i stekpannan på och låt den börja koka i sin egen vätska.
 3. Under tiden sätter du på pastavattnet. Ett tips för att koka snabbare är att ställa 1/4 av vattnet i grytan på plattan och koka upp 3/4 i en vattenkokare. När vattnet i grytan börjar bubbla häller du i det varma vattnet från vattenkokaren. Sedan saltar du vattnet (skall smaka som havsvatten) och lägger i pastan.
 4. När svampen kokat torrt lägger du i baconet och löken, samt lite grädde. Smaka på pastan om den är klar. Använder du torr pasta skall den vara molto al dente. Detta gäller ej för färsk. fiska upp pastan ur kastrullen, men spara lite pastavatten. Lägg i pastan i svampblandningen och blanda. Låt den stå någon minut och riv över parmesan och ev lite persilja. Smaka av med lite vinäger eller citron för att få lite extra syra. Häll i extra pastavatten om det blivit för torrt.
 5. Servera.