måndag 24 maj 2010

Café Nejros

När vi kom in första gången stod några mörka kvinnor i chador och tittade förvånat på oss. Vi försökte kommunicera. Först på svenska, men när det inte gick fick vi ta till teckenspråk och jag försökte göra tecken så att de skulle förstå att vi ville äta. De tecknade åt oss att gå in. Efter en kvarts väntan kom kvinnan som ägde stället fram. Hon var pratade svenska hade guldtand och var väldigt trevlig. Tyvärr kunde hon inte servera något denna dag då hon behövde förbereda maten i förväg.

Veckan därpå ringde jag och försökte boka Lördagen men då skulle hon ha en vikarie som inte kunde prata svenska. Söndagen gick dock bra men inte senare än lunch då söndagar enligt henne är till för att umgås med familjen. Så jag bokade kl 13.00 på Söndagen.

När vi kom dit fick vi en kanna vatten eftersom det var så varmt. Sedan åt vi i afrikanska pannkakor och en köttstuvning som är vanlig i Etiopien. Plus ris med russin och kött i något som liknade biriyani. Mycket gott.

Detta ställe får avsluta min gazaremsa special, även om det finns många fler restauranger men jag hoppas att de här räcker. Livet är kort och det är mycket jag vill utforska. Kvillebäcken är som ni har sett en ganska knepig stadsdel och faller nog inte alla i smaken. Ställena att äta på är enkla och man kan ibland undra hur de lyckas få verksamheten att gå runt. Men om du har böjelse för det extrema är den väl värd ett besök.

Foto: Ludwig Trollare

tisdag 18 maj 2010

Masala Lounge

Denna "Lounge" i samma hus som Crémecaffé släntrade jag och Clayton in på efter att förgäves ha letat efter någon som kunde/ville servera oss mat.

Lunchbuffén innehöll inte mindre än fem rätter. Men curryn var ingen smakexplosion. Snarare påminde den om hederlig kalops ( anpassning till svenska lunchgäster?).
Den stekta fisken påminde om svamp. Kanske kom vi för sent på eftermiddagen?

Naanbrödet var helt okej och man fick dricka så mycket läsk man ville. Personalen var vänlig och bjöd på godis efter maten.
Lägg till bild

måndag 17 maj 2010

Crémecaffé

Cafét är rökskadat och inrett med 50- talsmöbler. Alla pratar något språk från balkan. Förra sommaren var vi där och drack cola. Det var första gången jag sett någon röka innomhus sedan rökförbudet. I helgen var vi där och försökte beställa ciabatta inför min kville special. Då sa baristan bara, "jag gör inga mackor i dag" fast ett erbjudande om ciabatta med kyckling och pesto stod på menyn.

lördag 15 maj 2010

Gazaremsan i Göteborg

Området på bilden är en del av det som i folkmun kallas "Gazaremsan" i Göteborg, men egentligen heter Kvillebäcken/Lundby. Benämningen är troligtvis ett öknamn som syftar på invandrartätheten i området, och kanske den mer avslappnade inställning till boendestandard som råder, i kontrast mot innerstadens renoveringsiver.

Nu råkar det vara så att denna stadsdel ligger väldigt centralt, och politiker och entreprenörer som länge känt potentialen kan tjäna pengar vill nu "rusta upp" området. Planerna för upprutsningen är redan klara och Älvstranden AB och Radio Bandit annordnade en invigning i veckan där deltagarna fick tävla om ett förstahandskontrakt.

Projektets hemsida illustrerar en vision av de som ska bo i det nya området. Nya Kvillebäcken ska befolkas av "kreativa och medvetna människor som gillar inspirerande möten". Nu är problemet att det redan bor människor i Kvillebäcken. Möjligen av annat slag än de som önskas.
Dessa måste flyttas och bytas ut mot den medvetna medelklassen, som står redo att invadera med sina miljonlån.

För att detta ska vara möjligt smutskastas de nuvarande invånarna. En docent i ekonomisk historia vid namn Jan Jörnmark anordnar stadsvandringar där han framställer dagens Kvillebäcken som ett riktigt skitområde med ruttna affärer och befriat från mänskligt liv.

Källa: Thörn, Catharina, Det blåser kalla vindar i Göteborg, GP 14/5- 2010
Foto: Ludwig Trollare

Jag de närmaste veckorna ägna stadsdelen extra uppmärksamhet. Jag tänker äta på de restauranger som finns här och promenera runt, för att undersöka om det är som Jan Jörnmark säger.

torsdag 13 maj 2010

New Delhi


New Delhi har blivit min favoritrestaurang. Hit tar jag folk som kommer på besök till Göteborg. Hit går jag om det inte är något annat bestämt. New Delhi är ett säkert kort. Och jag ska förklara varför.

1. Väl beprövat koncept. New Delhi är en gammal restaurang i Göteborg. Första gången jag åt här var för tio år sedan. Menyn har ändrats, men inte alltför radikalt. Andra restauranger ändrar sig ofta genom att byta meny och renovera i hopp om fler gäster. Det kan vara lyckat i vissa fall men är oftast ett dåligt tecken. Kanske ägaren inte riktigt vet vad han vill, kanske är han desperat för att de har för få besökare, eller så har det gått så bra att han fått storhetsvansinne.

2. Låga priser. Det är inte alla som vill lägga ut en massa pengar på restaurangbesök. Därför är det lämpligt att gå hit om man är flera med olika viljor. Och oftast så beror höga priser på dyra råvaror som inte nödvändigtvis gör att maten smakar bättre. Om det inte är en stjärnkrog vi pratar om så ska en huvudrätt kosta runt en hundring.

3. Mysig lokal. New Delhi ligger nere i en källare, vilket är det optimala för en indisk restaurang. Den är liten, vilket garanterar ett mer personligt bemötande. Den är murrig, som en indisk restaurang ska vara. Dessa kvalitéer hade konkurrenten Maharani också en gång i tiden, tills de fick storhetsvansinne, måtte det inte hända här också.

söndag 9 maj 2010

Sluta med kaffe del 3

Nu verkar jag slutligen lyckas! Har varit ren i snart en vecka och känner inte längre några abstinenssymptom.

För att mildra abstinensen gick jag över till vanligt Te eftersom det innehåller koffein, men i betydligt mindre mängd än kaffe. I måndags drack jag en sista kopp kaffe på morgonen, sedan dess har jag istället druckit 2-3 koppar te om dagen. De två första dagarna var jag väldigt trött och kände en konstig metallisk känsla i huvudet. Det är vanligen i detta stadie jag brukar misslyckas. Det är inte så lätt att sköta ett kvalificerat arbete med denna konstiga känsla som stör ens koncentration och gör en nedstämd. Jag var nära på att ta en kopp på onsdagen men hejdade mig själv i sista stund. På torsdagen gick det bättre, med lite hjälp av ökat te-intag.
Fredagen och lördagen har jag endast druckit två koppar te.

Jag är ingen renlevnadsmänniska men om det är något jag vill undvika så är det kaffe, eftersom det får min matsmältning att haverera och gör mig trött i längden. Faktum är att kaffe inte tillför någon energi utan stressar det centrala nervsystemet att utsöndra dopamin, precis som andra centralstimulerande medel. Ett nervsystem som blir stressat regelbundet börjar efter ett tag fungera sämre, vilket gör att man blir trött och i värsta fall deprimerad.

En artikel av hälsogurun Frederic Paenaude om kaffe:
Coffee: The Great Energy Sapper