måndag 1 februari 2010

Indisk curry på en timme


Det finns inte mycket som värmer bättre i vinterkylan än en indisk curry. Grunden i en indisk curry är att först steka en smaksättning med färska kryddor, som brukar bestå av vitlök, ingefära och chili, samt något som ger konsistens. Till exempel lök som är mixad eller hackad, riven kokos eller liknande.

Sedan lägger du i torkade hela kryddor.

Sist malda torkade kryddor

Sedan gör man såsen på tomat, kokosmjölk, eller kanske hackade nötter i vatten, för att till sist tillsätta kött, fisk eller grönsaker. Detta sätt att göra sås skiljer sig från det europeiska som ofta baseras på redningar och reducerad fond.

Jaja.. nu till receptet för två personer, detta gjorde jag på en timme efter att ha fått ultimatum av en hungrig flickvän som kom hem från träningen:

Cocos- laxcurry

Ingredienser:

Färska kryddor (ska förberedas och läggas i en skål):
tre vitlöksklyftor (krossade)
en chilifrukt (skuren i bitar)
En bit färsk ingefära (finhackad)
En gul lök (finhackad)

Hela torkade kryddor (läggs i en egen skål):
två hela pepparkorn
en kryddnejlika
två hela kardemummor

Malda kryddor:
gurkmeja

Huvudingredienser:
En burk kokosmjölk
En halv burk hackade tomater eller två färska
300gram lax

Tillagning:

0. Marinera laxen i salt och saften från en halv limefrukt (låt stå ca 15 min innan du börjar med det andra).

1. Stek de färska kryddorna i första skålen på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig (ca 15min). Inget får brännas vid.

2. Lägg i de torkade kryddorna, känn nu hur dofterna utvecklar sig. Inget får brännas vid.

3. När dofterna utvecklas i steg 2, tillsätt gurkmejan, rör om under 20sekunder, häll i tomaterna och hälften av kokosmjölken. Låt puttra i tio minuter eller längre för att utveckla smakerna.

4. Häll i resten av kokosmjölken , koka upp och lägg i laxen. Låt sjuda i några minuter tills laxen blir klar (känns fast i köttet).

5. Smaka av med salt och ev lime. Dekorera med färsk koriander om du har.

1 kommentar:

Tommi sa...

Tack för ett fantastisk recept.