tisdag 9 februari 2010

Canton House

Jag minns än hur märkvärdigt jag tyckte det var att äta på kinarestaurang när jag var liten under 80talet. Köttet hade en annan konsistens, riset var klibbigt och smakade annorlunda. På ett mysigt ställe vi var på (Drottninggatan i Stockholm) hade de till och med en fiskdamm i restaurangen med stora karpar.

Under nittiotalet verkade dock kinarestaurangerna fastna i det spår som fungerat så bra från början. När indiska, japanska och thailändska restauranger började etablera sig kändes kinamaten inte lika spännande längre, och kvaliteten hos många blev sämre. En del av restaurangerna togs över av alkisar som sökte ett ställe där de kunde sitta i fred, och matgästerna försvann.

Nu verkar det emellertid som vissa kinakrogar ryckt upp sig och sökt sig tillbaka till rötterna och den mer traditionella kinamaten. Canton House är ett sådant ställe och måste nog räknas till nya generationens kinarestauranger, tillsammans med Hing-Wa som jag skrivit om tidigare samt i viss mån Lai-Wa i Göteborg. Sen har vi ju Dragon House och Aroy Dee i Stockholm men mer om dessa senare.

Jag skulle rekommendera en soppa till förrätt, aromatisk havsgryta på hälleflundrakind och säsongens grönsaker, eller pekingankan till huvudrätt. Till efterrätt bör ni prova tapiokapärlor i kokosmjölk och sockerlag med dagens meloner. Enligt Hanna som är vegetarian är deras vegetariska rätter mycket goda.

Lokalen är mysig och de har levande fiskar. Enda nackdelen skulle nog vara att man ibland får vänta på service. Men överlag är det en av Göteborgs bästa kinarestauranger.

Olivedalsgatan 12
Göteborg

http://www.cantonhouse.se/

Inga kommentarer: