torsdag 11 februari 2010

Matlagningstips: Rådjur



När vi lagade rådjur förra helgen berättade Henrik en rolig anekdot om rådjuret han stod och bräserade i sin stora gjutgärnsgryta. Henrik var vid tillfället femton år och nyfrälst kommunist vilket hans mor råkade antyda vid en middag med familjens vänner. "Jag skulle lika gärna kunna äta middag med en nazist!" utropade en av gästerna. Det var denna gäst som skjutit rådjuret vi nu skulle avnjuta tillsammans med potatisgratäng, sås, rönnbärsgelé och brysselkål.

Det är marinaden som gör köttet och jag kan rekommendera denna marinad som vi fick receptet på av Henriks pappa.

2 rådjurslår
3 dl rött vin
0.5msk kaffepulver
2msk olja
smulade lagerblad
mortlad rosmarin
svartpeppar

Marinera ett dygn alternativt 6-7 timmar.

Torka av köttet.
Bryn i smör.
Häll på marinad och 0.4l köttbuljong.
Koka med kött- termometer ca 65-60 grader. Tar trekvart - en timme.

Sila avkoket, avlägsna kryddor.
Red med grädde mjöl uppvispat i vatten och eventuellt lite gelé eller
portvin för sötma.

Skiva 8 potatisar lövtunnt.
Lägg i smörad ungsform.
Salta och peppra och varva med potatis.
Häll på 1,5dl mjölk, 1,5 grädde.
Grädda i ugn 175 grader ca 1-1,5h.

Jag tror att stämningen på vår middag var lite bättre än den i Henriks berättelse. Men livet blir också lättare med några flaskor vin med älghuvud på.

Château Bouscassé (2006)., Pio Cesare Langhe Nebbiolo (2006)., Capitel de'Roari Amarone (2006)



1 kommentar:

Soraya sa...

Har aldrig lagat rådjur tidigare men detta var det godaste vi ätit!! Supergod marinad kan varmt rekommendera detta recept!/soraya